Yes! Weer met het team een project afgerond. Evalueren en op naar de volgende… In Nederland zijn we zeer goed in het evalueren van een project. Wat ging er fout en wat hebben we er van geleerd. Natuurlijk is dit zeer waardevol. Door te evalueren leer je van de ervaring en kun je continu verbeteren.

Zelden kijken we terug op wat er nu echt goed gaat. Wat hebben jij en je collega’s gerealiseerd en waar zijn jullie nu echt goed in. Dat is best gek als je weet dat het vieren van successen, groot en klein, zorgt voor blije, gemotiveerde en productievere medewerkers.

Waarom successen vieren?

1. Waardering en aanmoediging geeft een boost aan productiviteit en werksfeer

Het vieren van successen, groot en klein, motiveert. In eerste instantie omdat je stil staat bij een goede prestatie. Je kunt dit bijvoorbeeld vieren doormiddel van beloningen, een feestje of gewoon simpelweg door waardering te uiten. Het goede gevoel dat hierdoor ontstaat smaakt al snel naar meer. Je raakt gemotiveerd om hetzelfde resultaat nogmaals te behalen, of beter nog, te verbeteren. Het behalen van successen zijn de mooie momenten in het dagelijkse (werk)leven en het is prettig om je succesvol te voelen. Succes daagt jezelf en anderen uit en motiveert enorm.

2. Successen vieren versterkt de teamspirit

Vergroot trots door successen te vieren. Wanneer medewerkers trots zijn op de organisatie waarvoor ze werken, het project dat ze net hebben afgerond of gewoon trost zijn op elkaar dan stralen ze dit uit. Ze zijn zelfverzekerder waardoor het gevoel ontstaat dat ze ook dat volgende project tot een succes gaan maken. Dit gevoel heeft een positief effect op de mensen om hen heen. Het gedrag van anderen inspireert en geeft het gevoel dat zij het ook kunnen.

3. Goed nieuws delen leidt tot langduriger relaties

Volgens wetenschapper Eva Illouz was het niet eerder zo moeilijk om een langdurige relatie in stand te houden. Uit onderzoek blijkt dat werkgevers die regelmatig goed nieuws met hun werknemers deelt, langer bij elkaar blijven dan werkgevers die dat niet doen.

Alles is goed: Maak melding dat er deze week maar liefst 20 leads zijn gegenereerd. Geef aan dat er nieuwe sollicitanten komen en waarschijnlijk alle vacatures zijn vervuld of vertel over die ene leuke ervaring dat je afgelopen week hebt gehad.

4. Blijdschap werkt aanstekelijk

Het plezier dat succes vieren met zich meebrengt werkt erg aanstekelijk. Deel het hebben van succes dan ook met anderen. Het stimuleert de mensen om je heen en het komt het teamgevoel ten goede. Zorg er met zijn allen voor dat jullie trots zijn op hetgeen jullie hebben bereikt. Onderzoekers van de Harvard en San Diego University ontdekten dat de kans op blijdschap met 9% toeneemt wanneer een collega dat ook is.

Successen vieren is heel eenvoudig

“Elke dag is reden voor een feestje, elke dag dus ook vandaag.” aldus cabaretier Guido Wijers. Het is vrij eenvoudig om een succes te vieren. Denk hierbij niet enkel aan het behalen van doelstellingen maar ook aan de kleinere momenten. Successen vieren doe je bij elke mijlpijl en feestdag.
Momenten om te vieren zijn:

  • 1e werkdag van een nieuwe medewerker (onboarding geschenken)
  • Afronden van een project
  • 1e werkdag na langdurig ziek zijn
  • Het binnenhalen van een nieuwe opdracht
  • Positief het nieuws halen
  • Verjaardagen en jubilea, bijvoorbeeld 1, 5 en 10 jaar in dienst

Vele mogelijkheden om succes te vieren

Een handgeschreven kaart, lekker uiteten, vier kaartjes voor de dierentuin. Zorg ervoor dat het cadeau goed aansluit bij de medewerker. Ook hierbij geldt dat het niet gaat om hoe groot of klein de waardering is, het gaat om het gebaar en daarbij de emotionele waarde.

Lees ook: Waarom maken ervaringen je gelukkiger dan het hebben van spullen?

Platform voor ervaringsgerichte beloningen en erkenning

Unieke ervaringen in plaats van traditionele beloningen zoals cadeaubonnen, producten of geld. Door samen te werken met ToJoy kan uw organisatie in slechts een paar klikken zijn werknemers op een unieke manier belonen met leuke en gedenkwaardige ervaringen. Binnen ons erkennings- en beloningsplatform bieden wij meer dan 1000+ gedenkwaardige en levensveranderende ervaringen die mensen voor altijd bij zal blijven.

Benieuwd naar ons platform?