Slecht management door slecht functionerende manager

Slecht management heeft enorme gevolgen voor het welzijn van een medewerker. De baan die op papier ontzettend aantrekkelijk leek te zijn, kan toch enorm tegenvallen wanneer de manager zijn werk niet goed doet. Gebrek aan leiderschap, kleineren van medewerkers of ander ongepast gedrag. Een slecht functionerende manager kan die aantrekkelijke baan enorm snel verzieken. Het is dus van groot belang managers zorgvuldig te selecteren zodat hun manier van leidinggeven goed aansluit bij de organisatie en bedrijfscultuur.

Geen goede bedrijfscultuur

De bedrijfscultuur is vaak een ondergeschoven kindje. Echter heeft de bedrijfscultuur van een organisatie een enorme impact op hoe werknemers zich voelen tijdens het uitvoeren van hun dagelijkse werkzaamheden. Het is belangrijk om vanaf de eerste dag duidelijk te zijn over de normen en waarden en de doelstellingen van het bedrijf. Nieuwe werknemers aantrekken onder valse voorwaarden heeft dan ook geen enkele zin. Deze zullen er al snel achter komen dat hetgeen besproken is tijdens het sollicitatiegesprek niet overeenkomt met de werkelijkheid, met als gevolg dat ook deze weer vertrekken.

Onvoldoende erkennen of belonen van prestaties

Een algemene trend is dat medewerkers onvoldoende worden beloond voor de goede prestaties. Het is echter van enorm belang om werknemers te laten weten wanneer ze hun werk goed doen. Dit kan vrij eenvoudig door een schouderklopje te geven, maar ook door dit in het openbaar te benoemen. Waarderen van medewerkers en het vieren van successen doet wonderen met de motivatie.

Lees ook: 6 manieren om werknemers te stimuleren

Overbelast door structureel teveel werk

Wanneer medewerkers het gevoel hebben dat ze structureel te hard moeten werken zal dit enorm demotiveren en in het uiterste geval mogelijk leiden tot een burn-out klachten. Het is echter heel verleidelijk om je beste mensen steeds weer voor alles in te zetten om zo de projecten weer succesvol af te ronden. De keerzijde hiervan is dat de medewerker het gevoel krijgt steeds harder te moet werken voor een goede prestatie. Onderzoek toont aan dat bij structureel teveel werken, de productiviteit per uur bovengemiddeld snel afneemt.

Lees ook: Voorkom burn-out klachten door inzet erkenningsprogramma’s

Werkgever is te weinig betrokken

Meer dan 50% van alle medewerkers die wisselt van baan doet dit vanwege de slechte relatie met hun werkgever. Een goede werk/privé balans is hierbij van essentieel belang. Blijf in goede en slechte tijden betrokken bij medewerkers. Het gevoel dat een werkgever met je meeleeft wordt als super fijn ervaren. Door een persoonlijk cadeau te sturen bij de geboorte van een kind, een kaart te sturen bij overlijden van een familielid of een dag wellness cadeau te doen aan die medewerker die er even doorheen zit, blijf je als werkgever betrokken en attent. Iets wat de relatie tussen werkgever en werknemer voor de lange termijn enorm ten goede komt.

Ervaringsgerichte beloningen die zorgen voor het WOW-effect

Er is geen toekomstperspectief

Waar willen jullie over een jaar samen staan? Bespreek interne doorgroeimogelijkheden zodat medewerkers gemotiveerd zijn en hier naar toe kunnen leven. Heeft de medewerkers nu nog niet de juiste kennis? Denk dan zeker aan het aanbieden van cursussen en omscholing. Doordat het bedrijf in de werknemer investeert zal deze zich meer gewaardeerd voelen en wordt het kennisniveau naar een gewenst niveau gebracht.

Nemen jou goede medewerkers ontslag?

Tijd voor actie en zorg ervoor dat medewerkers genoeg voldoening uit hun werk halen. Hierdoor zorg je er niet alleen voor dat goede medewerkers blijven, maar je maakt ook het bedrijf productiever, sterker en gelukkiger.